Alennukset

Ennen alennusmyyntejä oli vain muutaman kerran vuodessa, mutta nykyisin tuntuu että katukuvasta löytyy millä tahansa hetkellä ainakin yksi liike, jossa on menossa alennusmyynnit. Alennusmyynneille ja alennetuille myyntihinnoille on kuitenkin omat rajoituksensa, eivätkä alennusmyynnit voi jatkua ikuisesti.

Jos jonkin liikkeen alennusmyynnit tuntuvat jatkuvan jatkumistaan, tai alennusmyynneissä tai itse hinnoissa on jotakin muuta epäilyttävää, voi kuka tahansa ilmoittaa asiasta kuluttajavirastolle.

Alennusmyynneillä on monta nimeä

Alennusmyyntejä ei aina suoranaisesti kutsuta alennusmyynneiksi. Alennettuihin hintoihin viittaavat myös muun muassa loppuunmyynti, remonttiale ja hintarysäys. Yleensä mainostuksessa myös esitellään alennettuja hintaprosentteja tai mahdollisesti yksittäisiä tuotteita uusine, alennettuine hintoineen. Jos liike järjestää ostostapahtuman, muttei missään väitä hintojen olevan alennettuja, eivät kyseessä ole alennusmyynnit. Tällainen tapaus on kyseessä muun muassa tavaratalo Stockmannin Hullut Päivät -tapahtumassa.

Alennettu hinta ei vaadi alkuperähintaa näkyville

Suurin osa suomalaisista tuntee Stockmann-tavaratalon Hullut Päivät. Niille, jotka eivät ole tuttuja tapahtuman kanssa, kyseessä on alun perin Ruotsista kotoisin olevan Stockmann-tavaratalon kaksi kertaa vuodessa järjestämä, keskiviikosta sunnuntaihin kestävä erikoishintakampanja.

Tapahtuman teemavärit ovat keltainen ja musta ja näihin väreihin pukeutuneet “haamut” ovat tapahtuman maskotteja. Monille Hullut Päivät ovat yksi vuoden parhaista tapahtumista, jolta ostetaan niin lennot, elektroniikka kuin joululahjatkin ja tietysti roimasti edullisia makeisia, jotka ovat yksi tapahtuman kestosuosikeista.

Toisia taas tapahtuma epäilyttää: ovatko hinnat oikeasti niin paljon halvempia kuin tavaratalo lupaa. Jotkut ovat vertailuissaan huomanneet, että osa tuotteista myydään täysin samaan vanhaan hintaan, mutta kun vanhaa hintaa ei ole näkyvillä, ostaja luulee saavansa tuotteen entistä halvemmalla.

Jutun juju on tässä: tavaratalo ei lupaa asiakkailleen alennettuja hintoja, tarjoushintoja eikä aiempaa matalampia hintoja, vaan “hulluja hintoja”, joka ei viittaa hinnan alennukseen. Vanhaa hintaa ei lain mukaan yleensäkään tarvitse näyttää alennetuissa tuotteissa, mutta ei varsinkaan silloin, jos myymälä ei väitä kyseessä ensinkään olevan alennusmyynnit.

Alennusmyynnin maksimikesto on 2 kuukautta

Lain mukaan alennusmyynnin kesto voi maksimissaan olla 2 kuukautta. Tällä tarkoitetaan yhteen menoon tapahtuvaa alennusmyyntiä. Yhteensä erillisistä alennusmyynneistä vuoden aikana saa kertyä kolme kuukautta.

Tästä syystä muun muassa huonekaluliikkeille Sotkalle ja Askolle on moneen otteeseen annettu uhkasakko laittoman pitkään jatkuvista alennusmyynneistä: huonekaluliikkeiden “alen loppukiihdytys” on jatkunut kesästä talveen ja talvesta kesään ainakin vuosina 2014 ja 2015. Liian pitkään jatkuvat alennusmyynnit johtavat kuluttajan harhaan ja hämärtävät kuluttajan käsitystä alennusta tarjoavan liikkeen normaalista hintatasosta, jolloin myös alennuksen todellinen suuruus saattaa jäädä epäselväksi.

Tämän lisäksi nämä kaupat ovat väittäneet alennuksen kestäneen vain lyhyen ajan ja loppuvan pian, mutta ovat tästä huolimatta joka tapauksessa pitäneet alennettuja hintoja yllä yli sallitun kahden kuukauden ajan. Alennettuja hintoja on mainonnassa myös vertailtu hintoihin, joita ei alennetuista tuotteista ole koskaan peritty näissä kaupoissa. Tämä on myös laitonta.

Vuoden 2017 tammikuussa kaupoille annettiin 100 000 euron uhkasakko. Sakko on aiemmin asetettu myös Masku-huonekaluliikkeelle. Urheilukauppa XXL:n jatkuvat alet ovat tällä hetkellä myös kuluttaja-asiamiehen tutkinnassa. 2 kuukautta ylittäviin alennusmyynteihin on mahdollista saada lupa, mutta nämä anomukset käsitellään aina ala- ja tuotekohtaisesti. Hyväksyttävä syy yli 2 kuukauden kestäviin alennusmyynteihin voivat olla esimerkiksi kausivaihtelut.

Alennusmyyntien kestolain takia monien pizzerioiden jatkuvista tarjoushinnoista syntyi kohu. Monet pizzeriat koluttiin läpikotaisin viranomaisten toimesta verotodistusten ja tilinpitopapereiden perässä. Tutkimukset aloitettiin sillä perusteella, että monet pizzeriat mainostivat vuodesta toiseen tarjouspizzoja ravintolansa ulkopuolella seisovassa mainoskyltissä tai ravintolan ikkunassa. Kyseessä olivat nimenomaan tarjoushinnat, sillä itse menussa mainittiin annoksille korkeammat hinnat.

Suurilla alennuksilla täytyy olla selkeä kohde

Jos kyseessä on erityisen suuri alennus, kuten 70% tai 80%, täytyy myymälän ilmoittaa mainoksissaan ja muussa markkinoinnissa, mitä tuotteita suuret alennukset koskevat ja kuinka suuri määrä näitä tuotteita on saatavilla (esimerkiksi rajoitettu erä). Alennusmyyntien mainostaminen suurilla alennusprosenteilla ilman mainintaa, mihin suuret alennusprosentit pätevät, on harhaanjohtavaa ja laitonta, jos todellisuudessa kyseessä onkin vain erittäin pieni osa alennetuista tuotteista tai vaikka vain yksi tuote.

Alennusmyynti-ilmauksen suojelu

Mikä tahansa myynti ei voi olla alennusmyynti, vaan ilmaisuun pätevät tarkat säännöt. Kausittaiset, lyhytaikaiset tuotteet eivät voi olla alennuksessa. Myöskään tilapäinen myyntitilaisuus tai esimerkiksi uuden kaupan avajaiset eivät voi olla alennusmyynnit.

Moni ei tiedä, että elintarvikkeista ei voi tehdä alennusmyyntejä, sillä niiden hinnat vaihtelevat usein ja alennusmyyntejä varten hinnan täytyy pysyä samana ennen myyntien aloittamista. Käytetyt tuotteet eivät myöskään voi olla alennuksessa, sillä käytetyn tuotteen arvo laskee käytön myötä, eikä sillä siis ole oikeastaan ollut mitään kiinteää hintaa ennen alennuksen aloittamista.

Näissä tapauksissa on kuitenkin laillistesti turvallista viitata tuotteiden uusiin hintoihin ilmaisuilla “hintataso laskenut” tai “tarkistimme hintoja”. Tuotteilla täytyy tosin olla uudet, entistä alemmat hinnat. “Tarkistimme hintoja” -ilmausta näkee käytettävän usein esimerkiksi ruokakaupoissa tuotteilla, joilla on ennen alennuksen lisäämistä ollut kiinteä, pidemmän aikaa samana pysynyt korkeampi hinta. Tästä syystä hintojen tarkistus harvoin koskee tuoretuotteita, kuten vihanneksia ja hedelmiä.