Opiskelijat, nuoriso ja lapset

Suomessa on tarjolla monia alennuksia ja etuja eri ryhmille. Ylivoimaisesti eniten alennuksia on tarjolla opiskelijoille ja lapsille: menitpä sitten minne tahansa, olisi kummallista kohdata tilanne jossa opiskelija- ja lapsihinnat puuttuisivat. Tämä tekee perheen keskeisen ajanvieton suunnittelusta helppoa ja edullista, sekä antaa helpotusta opiskelijoiden tiukkaan budjettiin.

Alennuksia koskevat säännöt

Yleisesti lapset ovat lapsia alennuksien mukaan vain 12-vuotiaaksi asti, jonka jälkeen heistä tulee nuorisoa. Nuorisolle, jotka eivät lukeudu opiskelija-alennuksen piiriin harvoin tarjotaan erilaisia alennuksia, vaan opiskelemattoman nuoren on maksettava aikuisten tapaan täysi hinta. Poikkeuksia kuitenkin on.

Lähes missä tahansa vauvaikäiset ja erittäin pienet lapset pääsevät veloituksetta. Yleensä tämä koskee enintään 2-vuotiaita. Reilua tämä onkin, sillä usein 2-vuotiaan on mentävä vanhempiensa mukana minne äiti ja isä sitten vain menevätkin, vaikkeivät näin pienet lapset yleensä paikallaolosta nautikaan. Pienet lapset eivät syö usein kuin muutaman palan josta olisi ahnetta laskuttaa esimerkiksi buffeteissa.

Alennusten saamiseen on erityisesti opiskelijoille monia vaatimuksia. Alennuksen saamiseen täytyy vähintään olla voimassaoleva opiskelijakortti. Toisinaan opiskelijan täytyy hankkia erillinen, vain tiettyyn palveluun käyvä kortti. Tällaista korttia vaativat esimerkiksi matkahuolto sekä VR. Usein näiden yhtiöiden logot on kuitenkin sisällytetty yleiseen opiskelijakorttiin, esimerkiksi lukiolaisten liiton korttiin sekä SAKKI-korttiin, joka on ammattikoululaisten opiskelijakortti.

Elokuvat, teatteri ja konsertit

Suomen suosituin ja laajimmalle levittäytynyt elokuvateatteri, Finnkino, antaa alennusta niin opiskelijoille kuin lapsillekin. Opiskelijat saavat 30% alennusta kaikista normaalihintaisista elokuvalipuista maanantaista perjantaihin, mutta vain ennen klo 17 alkaviin näytöksiin. Klo 17 jälkeen alkavista näytöksistä opiskelija-alennus on 20%. Alennusta ei voi yhdistää tarjouslippuihin, kuten esimerkiksi Superpäivän lippuihin.

Lastenliput on suunnattu enintään 10-vuotiaille lapsille. Alennus on 30% maanantaista perjantaihin ennen klo 17 alkaviin näytöksiin ja 20% kaikkina muina aikoina, myös viikonloppuna. Opiskelija-alennusta ei saa viikonloppuna. Finnkino järjestää myös Vauvakinonäytöksiä, joihin vanhemmat saavat tuoda pienet lapsensa ilmaiseksi. Näytökset on muokattu lapsiystävälliseksi, esimerkiksi äänenvoimakkuutta on laskettu.

Yleensä kaikki teatterit ja konsertit antavat myös erilaisia alennuksia opiskelijoille ja lapsille. Tarkempaa tietoa saa tiedustelemalla itse tapahtumasta.

Matkustaminen

Matkustamisen alet pätevät yleensä opiskelijoihin ja lapsiin. Toisinaan nuorille, kuitenkin enintään 16-vuotiaille myönnetään myös alennusta.

Julkisesta liikenteestä saavat alennusta niin opiskelijat kuin lapsetkin. Lastenlippu on usein huomattavasti täyden hinnan lippua edullisempi ja opiskelijahintakin on erittäin edullinen, joskaan ei aivan lastenlipun tasoinen. Hinnat vaihtelevat kaupungeittain.

Valtion Rautatiet eli VR antaa alennusta niin lapsille, nuorille kuin opiskelijoillekin. Lastenlippu ja nuorisolippu on yhdistetty yhdeksi ja samaksi 4-16-vuotiaat kattavaksi lipuksi, joka on 40% täysihintaista edullisempi. Kaukoliikenteen junissa opiskelijat saavat 30% alennusta täysihintaisista lipuista, eli peruslipusta sekä sarjalipusta. Lähiliikenteen junissa alennus on reilumpi, jopa 50% opiskelijoille.

Myös jotkut lentoyhtiöt myöntävät alennuksia lapsille ja opiskelijoille. Esimerkiksi lentoyhtiö Norwegian myöntää 2-11-vuotiaille lapsille 75% alennuksen normaalihintaisesta lipusta. Lentokenttäveroista ei kuitenkaan voi saada alennuksia, eikä alennus koske Premium-lippuja eikä kampanjahintaisia lippuja.

Yli 12-vuotiaat lapset lukeutuvat nuorisoalennuksen piiriin, johon kuuluvat 12-25-vuotiaat nuoret. Nuorisoalennusta voi saada vain pohjoismaiden sisäisillä lennoilla sekä kotimaan lennoilla. Alennuksen saadakseen on syötettävä koodi ALLE26 lippua varatessa. Passin tiedot todistavat järjestelmälle, että kyseessä tosiaan on nuorisolippuun oikeutettu asiakas.

Museot, näyttelyt ja tapahtumat

Lähes kaikki suuremmat museot ja näyttelyt tarjoavat alennettuja lipun hintoja lapsille ja opiskelijoille. Tähän lukeutuvat myös erikoistapahtumat, kuten Messukeskuksen tapahtumat, luistelumaksut, huvipuiston liput sekä esimerkiksi Tampereen Näsinneulaan kiipeäminen. Tarkat tiedot eri alennuksista saa suoraan paikanpäältä tai soittamalla. Ehdot alennuksiin voivat vaihdella.

Ruoka

Opiskelijat, nuoret ja lapset saavat usein alennusta myös ruuasta. Vuonna 2016 elintarvikekauppa Siwa myönsi 5% alennusta kaikista ostoksista opiskelijoille. Alennus päättyi vuoden lopussa. Monissa erikoiselintarvikekaupoissa, kuten Ruohonjuuressa, on tiistaisin opiskelijapäivä, jolloin kaikki tuotteet ovat opiskelijakortin haltijalle 10% edullisempia.

Opiskelijat saavat tietty parhaat edut oman opiskelijaruokalansa ruuasta. Etu koskee korkeakouluopiskelijoita. Opiskelijakortilla ruuan hinnaksi jää vain noin puolet annoksen täydestä hinnasta, jonka opiskelijakortittomat saavat syömisistään pulittaa.

Useat ravintolat haluavat myös auttaa opiskelijaa. Muun muassa pizzabuffet-ravintola RAX antaa opiskelija-asiakkailleen 10% alennusta buffetista. Myös lapset saavat buffetista alennusta. 12-vuotiaaksi asti voi syödä niin paljon kuin jaksaa hintaan 6,95€, alle 7-vuotiaat pääsevät 3,95€ hinnalla ja alle 2-vuotiaat pääsevät mukaan täysin veloituksetta.

Frank-opiskelija-alennussovellus

Opiskelija-alennuksista kätevimmin tietoa antaa uusi älypuhelimeen ladattava sovellus, Frank. Frank kertoo käyttäjälleen kaikki paikalliset ympärillä sijaitsevat opiskelija-alennukset, niin vakioalennukset kuin kerta-alennuksetkin. Sovelluksessa on käytettävissä monia alennuksia, joita ilman sovellusta ei pääsisi käyttämään.

Muut

Jos olet opiskelija tai sinulla on pieniä lapsia, kannattaa aina kysyä alennuksesta, olitpa sitten maksamassa lähes mistä tahansa. Mitä yllättävimmistä paikoista on mahdollista saada opiskelija- ja lapsialennusta. Esimerkiksi monet sähköyhtiöt antavat alennusta opiskelija-asiakkailleen. Oulun Energia antaa perussähkön maksusta 50% alennusta opiskelijapaketin valitsijoille. Opiskelija-status on pystyttävä todistamaan.