Lennot ja lomat

Matkustaminen on yksi avartavampia, innostavampia ja kokemuksellisimpia harrastuksia. Kaikeksi harmiksi se ei kuitenkaan lukeudu halvimpien harrastusten joukkoon, vaan yleensä lentolipuista saa pulittaa pitkän pennin – vai onko näin?

Miksi jotkut kaverisi vaikuttavat aina olevan matkalla, miksi töissä on aina joku, joka on lähdössä matkustelemaan kuukausiksi ja miksi sinä et pysty löytämään samoja lentodiilejä ja halpoja hintoja kuin he? Ovatko he vain ökyrikkaita vai onko heillä salaisia yhteyksiä lentokenttien henkilökuntaan joista et tiedä?

Jos sinäkin haluat nähdä ja kokea enemmän matkustelemalla, mutta budjettisi on pienempi kuin Vatikaani, niin ei huolta: on olemassa monia tapoja päästä matkustelemaan halvalla.

Nappaa parhaat päältä – erityisesti alekausina

Kun matkasesonki on ohitse, lentoyhtiöillä on vähemmän asiakkaita ja siispä myös vajaana lentäviä koneita, vaikka kapasiteettia suurempaan rahantuottamiseen olisi saman verran kuin sesonkiaikana.

Tästä syystä lentoyhtiöt usein laskevat hintojaan kauden ulkopuolella, kuten kevät-talven aikaan ja kesäsesongin jälkeen. Tämähän on tuttu juttu monien muidenkin tuotteiden tai palveluiden osalta, kuten artikkelimme kertoo. Helpoiten ja halviten pääset matkaan olematta turhan kranttu lomiesi aikakohdista: mikäli olet aina halunnut Pariisiin, sinne pääseminen ei tule olemaan halpaa kesäkuussa tai jouluna. Helmikuussa saattaa lykästää paljon todennäköisemmin, kun muut ovat jo matkansa matkailleet ja on aika keskittyä rutiinielämään. Tällöin on aikasi iskeä.

Varmimmin saat tiedon lentoyhtiöiden tarjouksista liittymällä joko lentoyhtiön tai kattavan matkapalvelusivuston postilistalle, jolloin sähköpostiisi ilmaantuu tieto alennuksista saman tien lentoyhtiön julkistaessa ne. Mukana on yleensä monia eri kohteita. Vuoden 2017 helmikuussa esimerkiksi halpalentoyhtiö Ryanair myi valtavan määrän lentolippuja pilkkahintaan seuraavan kuukauden lennoille – ja ne vietiin käsistä. Yleisesti ottaen vältä isoja juhlapyhiä, kuten joulua ja pääsiäistä, sekä loma-aikoja, kuten hiihtolomaa, kesäloman alkua sekä uuden vuoden ympäröiviä päiviä.

Suosi halpalentoyhtiöitä kaikkialla

Halpalentoyhtiöistä puheen ollen, nimensä mukaisesti näiltä yhtiöiltä löydät halvimmat hinnat lähes aina. Halpalentoyhtiöissä on myös huonot puolensa: yleensä isosta matkalaukusta täytyy maksaa lisämaksu ja lennolla ei kenties ole tarjoilla ilmaisia välipaloja, mutta lipun hintaan sisältyy pieni käsimatkatavaralaukku, johon saa helposti mahtumaan viikonkin mittaisen matkan perustarpeet.

Matka myös sujuu sitä mukavammin, kun välipalat ovat mukana omasta takaa. Älä siis kaihda halpalentoyhtiöitä, sillä niitä suosimalla säästät todellista rahaa ja pääset matkaan pienelläkin budjetilla. Euroopan halpalentoyhtiöitä ovat esimerkiksi:

  • Ryanair
  • Easyjet
  • Norwegian air
  • Aer Lingus
  • Wow Air

Yhdysvalloissa taas pääset edullisesti matkaan näillä yhtiöillä:

  • Jetblue
  • Porter
  • Southwest
  • Allegiant Air
  • Spirit Airlines

Tarkista matkakalenterista halvin hinta

Ennemmin kuin lentoyhtiön sivulta toiselle hyppien, parhaiten löydät halvimman lennon etsimällä matkapalvelusivustolta, kuten Momondosta, Supersaverista tai vaikkapa Skyscannerista. Nämä sivustot etsivät kaikki valitsemiesi päivien lennot valitsemaasi kohteeseen, joka mahdollistaa kymmenien lentoyhtiöiden ja muiden matkapalvelusivustojen hintojen vertailun pelkästään tekemällä yhden haun.

Jos lomapäiväsi eivät ole kiveen kirjoitettuja, etsi lentoja sellaisilta matkapalvelusivustoilta, jotka tarjoavat koko kuukauden tai ainakin viikon näkymää lentojen hintoihin. Yleensä kalleimpia matkustusviikonpäiviä ovat perjantait, lauantait, sunnuntait ja maanantait, ja huomattavasti halvemman lipun voit saada lentämällä vaikkapa keskiviikkona tai tiistaina. Samalla vältyt ruuhkaisilta lentokentiltä.

Mihin kellonaikaan sitten olisi varminta matkustaa? Tietenkin silloin, kun muut eivät halua matkustaa. Aikaiset aamulennot ovat lähes poikkeuksetta halvempia, kuin aamu- tai iltapäivälennot. Myös iltalennot ovat yleensä haluttua tavaraa, joten varaudu aikaiseen aamuherätykseen halpaa lentoa etsiessäsi.

Etsi oma reittisi

Jos olet todella intohimoinen diilinmetsästäjä, niin tässä yksi mahtava vinkki. Edes matkapalvelusivustot eivät aina löydä parhaita hintoja tietyille matkoille, varsinkaan jos osan matkaa voisi suorittaa bussillakin. Jos esimerkiksi haluat päästä Bristoliin Iso-Britanniassa, ei halvin reitti sinne käykään välttämättä lentoteitä pitkin. Todennäköisesti paljon edullisemmaksi ja vain pienellä lisävaivalla pääset samaan paikkaan lentämällä läheisimpään suureen kaupunkiin, tässä tapauksessa Lontooseen, ja ottamalla sieltä bussin tai junan lopulliseen matkakohteeseesi. Esimerkiksi Lontoosta Bristoliin ja muihin ympäröiviin kaupunkeihin voi päästä bussilla alle viidellä punnalla, kun vain varaat ajoissa.

Toisinaan on myös halvempaa etsiä erillisiä lentoja paikkaan, jonne haluat päätyä, erillisiä reittejä pitkin. Otetaan esimerkiksi matka Oulusta Berliinin. Matkapalvelusivusto saattaa olettaa, että paras reitti kulkee Helsingin kautta, ja käyttää tätä oletusasetuksena haussa. On kuitenkin mahdollista, että halvempi reitti kulkisikin Tukholman tai muun suuren kaupungin, kuten Riikan, kautta.

Jos halpaa lentoa ei millään tunnu löytyvän, tarkista siis myös Suomen läheiset muut isot kaupungit, sillä toisinaan lentäminen esimerkiksi Riikan kautta erillisen lentovarauksen kanssa saattaa tulla halvemmaksi, kuin matkapalvelusivuston tarjoaman reitin kautta lentäminen.

Pitkät odottelut lentokentällä laskevat lipun hintaa

Lopuksi: jos yö lentokentällä ei saa polviasi tutisemaan, niin halvat lennot ovat täysin kätesi ulottuvilla lähes koska tahansa. On olemassa monia jatkolentoja, jotka vaativat tuntien odottelua lentokentillä, joskus jopa yön ylitse. Monet eivät halua tai voi tuhlata aikaansa tällaiseen, joten tässä on paikkasi ja aikasi iskeä edulliseen lentolippuun kiinni.

Lentokentillä lennon odottelu on yleensä jopa yöaikaan turvallista. Pidä vain huoli, että nukkuessasi kaikki tärkeät tavarasi ovat kehosi yhteydessä tai alla, ja että ympärilläsi tai lähelläsi on muita ihmisiä tai lentokentän työntekijöitä, joilta saat apua sitä tarvitessasi. Seuraavana aamuna pyrähdät nopeasti ensimmäisellä lennolla lomapaikkaasi torkuille.