Arjen pienet valinnat

Arjen pienillä valinnoilla ja suunnittelulla voi pitkässä juoksussa säästää mukaviakin summia rahaa. Tietysti säästämiseen ja sen onnistumiseen vaikuttaa myös oma elämän tilanne, tulot ja menot. Esimerkiksi päätoimisesti opiskelevalla eivät tulot ehkä kipua työssäkäyvän palkkapussin tasolle ja yksin elävällä rahaa saattaa pakollisten kulujen jälkeen jäädä käteen vähemmän kuin asumiskustannukset jakavalla pariskunnalla.

Tärkeää kuitenkin on, että suunnittelee ja suhteuttaa oman rahankäyttönsä tuloihin. Säästäminen voi olla yksinkertaista ja palkitsevaakin, kunhan siitä tekee rutiinia.

Se, mihin rahaa säästää, voi tietysti myös vaikuttaa säästämisen helppouteen. Lomamatkaan säästäminen voi olla helpompaa, sillä silloin konkreettinen palkinto odottaa tietyn ajan päässä. Jos taas säästämisellä ei ole selkeää tavoitetta, ei motivaatio välttämättä riitä puskurirahaston kartuttamiseen. Kannattaakin asettaa esimerkiksi tavoitesumma säästämiselle, jotta alkuun pääseminen on helpompaa. Kun homma alkaa sujua, tuntuu säästöjen karttuminen aina vain mukavammalta!

Budjetoi arki ja helpota säästämistä

Ensimmäinen askel säästämiseen on tietysti budjetointi. Kannattaakin istua alas, laskea tulot sekä menot, joiden jälkeen mahdollisesti säästöön saatava summa alkaa olla selvillä. Säästämisen voi aloittaa vaikkapa muutamasta kympistä ja nostaa summaa, jos näyttää että suuremmankin summan säästäminen onnistuisi. Budjetin laatiminen ei ole hankalaa, se vie vain hiukan aikaa, mutta helpottaa arjen rahankäytön suunnittelua rutkasti.

Jotta säästäminen olisi mahdollisimman helppoa, kannattaa omalta tililtä asettaa jatkuva tilisiirto, joka siirtää tietyn summan rahaa aina palkkapäivänä säästötilille. Tämä tili kannattaa myös piilottaa verkkopankista, jos siihen on mahdollisuus. Tileille voi myös asettaa erilaisia rajoituksia, vaikkapa verkkopankissa tehtäviin nostoihin liittyen. Tällainen rajoituskin voi auttaa säästöjä pysymään omalla tilillään. Myös erilaiset rahastosäästösopimukset ovat oivia tapoja laittaa rahaa säästöön. Tällöin rahan nostaminenkaan ei ole yhtä yksinkertaista kuin tilin kautta.

Säästä ruokamenoissa

Moni käyttää ruokaostoksiin huomaamattaan melko paljon rahaa, vaikka vähemmälläkin selviäisi. Usein esimerkiksi nälkäisenä kauppaan meneminen aiheuttaa useitakin heräteostoksia, jotka monesti ovat vielä sieltä kalleimmasta päästä (esimerkiksi valmisaterioita). Myös ostoslistan tekeminen vähentää heräteostoksia, sillä homma on suunniteltu jo etukäteen. Kannattaakin panostaa ostoslistan suunnitteluun ja rakentaa se vaikkapa viikon ruokalistan pohjalta.

Juuri mainittu viikon ruokalista on niin ikään erinomainen keino karsia ylimääräisiä kuluja ruokakaupassa. Valikoimalla omaan arkeen sopivia reseptejä ja parhaimmillaan vielä sellaisia, jotka sisältävät kauden kasviksia ja juureksia – jotka ovat aina edullisempia – voi paitsi helpottaa ruokakaupassa käyntiä, mutta myös säästää pitkän pennin. Ruokaostosten ja valmistettavien aterioiden suunnittelu vähentää myös ruokahävikkiä, joka onkin periaatteessa hukkaan heitettyä rahaa.

Ruokamenoissa säästämiseen kuuluu myös ravintolailtojen, noutoruoan ja vaikkapa matkalta mukaan haettujen kahvien vähentäminen. Elämästä kuuluu toki nauttia ja esimerkiksi noutoruokaa ei säästösyistä tarvitse kokonaan itseltä kieltää, mutta se kannattaa rajoittaa vaikkapa kertaan tai kahteen kuukaudessa. Ystävien tapaamisen ravintolassa voi vaihtaa kotona kokkaamiseen, jolloin ruoan lisäksi tarjolla on myös ohjelmaa. Kahvinkin voi ottaa kotoa mukaan termosmukissa, joita saa ostettua melko huokeaan hintaan.

Säästöä lihasvoimaa käyttämällä

Auto on varsinainen rahasyöppö, sillä siihen tulee ostaa niin vakuutukset kuin bensakin. Lisäksi siihen liittyy muitakin kuluja. Joissakin tilanteissa autosta ei kuitenkaan voi kokonaan luopua, mutta jos haluaa säästää, kannattaa sen käyttöä harkita tarkoin. Bensaa voi säästää jo helposti sillä, että taittaa työmatkan kävellen, polkupyörällä tai vaikka kimppakyydillä. Turhaa autolla ajelua kannattaa välttää ja tehdä vaikkapa pienemmät kauppareissut jalan. Samalla myös keho saa liikettä ja se ei koskaan ole pahitteeksi.

Lihasvoiman käyttö saattaa säästää myös joukkoliikenteen käyttäjän euroja, sillä varsinkin kaupunkialueilla kävelemälläkin pääsee melko nopeasti paikasta toiseen. Kannattaakin punnita oman työmatkan pituutta, josko sen jaksaisi kävellä. Jos tuntuu, että kylmä keli on syynä bussin käyttämiseen, voi bussikortin laittaa telakalle vaikka kesäksi ja ottaa käyttöön jälleen talvella. Säästyneet rahat siirretään tietysti säästötilille.

Kilpailuta palvelut – voit säästää reilusti

Kaikilla meillä kuluu rahaa esimerkiksi puhelinliittymään, nettiliittymään sekä vakuutuksiin. Harva kuitenkaan miettii, millaiseen hintaan näitä palveluja saa – ainakaan sen jälkeen, kun on liittymät ja vakuutukset itselleen hankkinut. Saattaa tuntua, että asia olisi kovinkin monimutkainen, mutta yleensä kilpailutus hoituu varsin mutkattomasti. Ei tarvitse kuin kysellä tarjouksia – eikä kannata unohtaa nykyistäkään palvelun tarjoajaa, jolla saattaa olla uusia ratkaisuja tarpeisiisi – ja jos edullisempi vastaava löytyy, laittaa vain nimet paperiin. Kilpailutus onkin hyvä tehdä aina aika ajoin, jotta pääsee hyötymään parhaista tarjouksista ja mahdollisesti reilustikin edullisemmista hinnoista. Kannattaa myös muistaa, että keskittämällä voi saada myös mukavia etuja ja säästää paljonkin.

Pienillä muutoksilla omassa arjessa voi saada aikaan huomattaviakin säästöjä. Tässä esitellyt vinkit ovat helpoimmasta päästä ja niillä pääseekin jo hyvin alkuun. Kannattaa kuitenkin tutkiskella omaa taloutta ja sitä, mihin rahaa käyttää, niin saattaa löytää säästökohteita, joita ei olisi edes tullut ajatelleeksi. Esimerkiksi sanomalehden tilaus on turhaa rahanmenoa, jos sen ehtii lukea vain sunnuntaisin ja kuntosalikortista ei kannata maksaa monia kymmeniä euroja kuukaudessa, jos siellä tulee todellisuudessa käytyä vain muutaman kerran koko kuukauden aikana.